top of page

Tantra & Empowerment

Hoe weet je wat iemand nodig heeft? Hoe kan je inschatten wat een ander wil? Doe je dat op basis van wat je zelf zou willen in een gelijkaardige situatie? Of is het omdat je de ander denkt te kennen en weet wat die graag heeft? Of omdat je altijd hetzelfde geeft en de ander zegt daar niets op, dus dan zal het wel goed zijn? Cliënten zeggen me vaak: ‘Doe maar, jij weet wat het beste is voor mij.’ Maar hoe kan ik of iemand anders dat weten als ze het zelf niet goed weten?

Een open blik, nieuwsgierigheid en beginnen bij jezelf door je in eerste instantie bewust te worden van je eigen wensen, verlangens en behoeftes. Dat is waar het bij Tantra om draait.
Tantra is een levensfilosofie. Niet iets wat start – en eindigt – in bed. Ik beschouw het als ‘het openen voor alles wat op je pad komt’ en daarmee aan de slag gaan. En dat kan best ruw en confronterend zijn en daardoor nadien des te verhelderend en bevrijdend. Het is een persoonlijk pad dat je eerst met jezelf dient te bewandelen om vervolgens van daaruit connectie te maken met de ander.


Hoe ontwapenend is het om je vanuit intimiteit open te stellen, zonder te weten waar het heen gaat, waar het je brengt? Om volledig in het moment te zijn met jezelf en met elkaar, met geen enkel ander doel dan te verbinden.

Op dat moment is er pure aanwezigheid, pure levensenergie.

Dát is Tantra.


En het begint bij jezelf.

Wanneer je nood hebt aan verbinding met een ander en deze is door omstandigheden niet beschikbaar, kan je dan bij jezelf terecht? Kan je eigenaarschap nemen en zelfzorg toelaten?

Op zo’n momenten kies ik er bijvoorbeeld voor om te wandelen in de natuur op blote voeten, om een heerlijke douche te nemen en het water zachtjes kouder en kouder te laten worden zodat ik mezelf beter kan voelen. Of ik neem de tijd om lekker te koken, even te gaan zitten en in te tunen op mijn lichaam met de vraag ‘wat heeft mijn lijf nu nodig?’.


Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt om je verlangens en behoeftes te uiten en tegelijkertijd loslaat of het nu wel of niet moet gebeuren, op dat moment sta jij in je volle kracht. Dan kom je op voor jezelf zonder je afhankelijk te maken van de ander. En dát is empowerment.Met liefs en tot snel!

Inge 🌸


9 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page