top of page
Foto van schrijverInge Prins

trauma met een kleine 't'

Bijgewerkt op: 7 jul 2023

“Moet ik nu opnieuw door die pijn van mijn jeugd?” – is een vraag die ik vaak hoor bij mensen in mijn praktijk. Ze hebben al meerdere zaken geprobeerd en wanneer ze bij mij terecht komen merk ik vaak dat ze geen zin hebben om nog eens hun verhaal te doen en zaken op te rakelen. Mijn antwoord is: “Nee, je moet dit niet opnieuw naar boven halen en herbeleven. Het is daar en toen gebeurd, dat is nu voorbij. Je lichaam heeft die herinnering netjes opgeborgen in je lijf en je hoofd heeft er een verhaal van gemaakt.”



De eerste stap naar verwerking is het (h)erkennen van trauma met een kleine ‘t’. Dit zijn enkele indicatoren waaraan je trauma kan herkennen:*

  • Er is veel weerstand (fysiek, mentaal, emotioneel). Je blokkeert of zit vast ongeacht hoeveel positieve vooruitgang je maakt. Je hebt moeite met aandacht en focus.

  • Je eet niet te veel en niet te weinig en toch ben je nog steeds vermoeid en niet in staat om gewicht te verliezen.

  • Angst en bezorgdheid kan je plots overvallen, ook al weet je dat er niets is om bang voor te zijn. Je blijft piekeren over zaken uit het verleden. Het lijkt of je die neerwaartse spiralen uit het niets creëert. Of: je lijkt vaak verdoofd en niet in staat om iets te voelen (fysiek of emotioneel), je mist joy de vivre.

  • Je trekt als vanzelf relaties aan die niet goed voor je zijn en telkens opnieuw word je het slachtoffer van mensen en situaties, ook al werk je aan het bewaken van je grenzen en het in stand houden van gezonde relaties. Je gaat anderen pleasen en verontschuldigt je vaak bij hen voor je acties of je passiviteit. Je bent defensief, niet bereid om te falen of om je kwetsbaar op te stellen.

  • Je systeem is als een glibberige vis: net als je denkt – ‘ik heb het gevonden’, springt het opnieuw weg en treedt een ander symptoom op de voorgrond. Voor sommigen wordt dit ernstiger: migraine, premenstrueel syndroom, cystitis, chronische vermoeidheid, CVS, fibromyalgie, spijsverteringsproblemen, angst en depressie.


* Bronnen: – “Adverse Childhood Experiences Study”, ACE Study. – “Transgenerational Effects of Posttraumatic Stress Disorder in Babies of Mothers exposed to the World Trade Center Attacks during Pregnancy”, R. Yehuda. – “Undiagnosed Trauma & what you can do to help heal from it”, Irene Lyon.




Met liefs en tot snel! Inge 🌸


22 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page