top of page

Woede als sleutel tot plezier & seksualiteit

Bijgewerkt op: 7 jul. 2023

In mijn praktijk ontmoet ik vaak mensen die al meerdere jaren bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en proceswerk. Sommige van hen hebben al allerlei zaken geprobeerd, maar merken weinig resultaat of hervallen na verloop van tijd in oude patronen. Vaak is er bij hen sprake van een onderliggend pijnpunt en ligt er een traumatische ervaring aan de basis. Daarover praten in begeleiding of dit trauma in een bewuste context gaan herbeleven is niet helend.

Wat wel support biedt, is om jezelf volgende vragen te stellen:

Wat hielp mij bij mijn trauma ervaring? Wie was de eerste persoon die mij het gevoel gaf dat ik me gesteund voelde? Hoe voelde ik mij vóór het voorval?

Door deze vragen komt er al energie in beweging, maar er is meer nodig voor heling en daar kan woede-energie bij helpen.Eerder lichtte ik toe hoe het onderdrukken van woede gelijkstaat aan het onderdrukken van levensenergie. Voor sommige mensen is het echter moeilijk om boos te worden en woede toe te laten en daardoor hanteren ze (vaak onbewust) allerlei verdedigingsmechanismen: manipulatief, arrogant, cynisch, passief-agressief en/of verslavingsgedrag. Om niet te blijven vastzitten in de onmacht van het gekwetste kind en uit die slachtofferrol te stappen, is woede energie noodzakelijk. Hoe kan woede op een veilige manier vrijgemaakt worden?

  • Woede zien als niets anders dan levensenergie

  • Woede niet langer onderdrukken

  • Woede herkennen, erkennen en omarmen

  • Woede uiten op een korte, krachtige en begrensde manier (met behulp van schreeuwen, woededans, ademwerk) in een daarvoor gecreëerde context waarbij iemand echt en volledig bij je aanwezig is en ruimte houdt voor je proces.

Met liefs en tot snel!

Inge 🌸


28 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page