top of page

De kracht van vrouwencirkels


Vrouwencirkels zijn gebaseerd op de traditie van de 'moon lodge', daterend uit 800 voor Christus. De traditie bestond in diverse culturen over de hele wereld. In een moon lodge zonderden vrouwen zich eens per maand af, omdat ze door mannen, de heersende cultuur of levensovertuiging als onrein werden beschouwd wanneer ze menstrueerden.


Huidige vrouwencirkels baseren zich weliswaar niet meer op dat principe, maar de waarden van het samenzijn met andere vrouwen om 'het vrouwelijke' te ervaren, te vieren en je ermee te verbinden, blijft de rode draad van deze bijeenkomsten. Het mogen hebben van zowel ups als downs, gehoord en gezien worden door andere vrouwen zonder oordeel biedt echte verbinding.


"Sommige vrouwen vinden het lastig om met andere vrouwen in contact te komen, door bijvoorbeeld en moeilijke moeder-dochterrelatie. Onze eerste hechtingspersoon is met een vrouw. Als er in die hechting iets fout loopt of een kwetsuur ontstaat, kan je later moeite hebben om te verbinden met vrouwen. Een vrouwencirkel kan in dat opzicht een plaats zijn om te herstellen, en het vertrouwen in de relatie met vrouwen te helen, mits het een veilige en goed begeleide cirkel betreft."

 - Psychologe Tineke Vanhaecke, De Morgen, 12/10/23


 

 

Rituele handelingen - zoals een reinigingsritueel, het delen van verhalen, mediteren en visualiseren, zingen, dansen, aanraken en masseren - spelen een prominente rol in de vrouwencirkel.


Zo is het niet voor niets een cirkel: een cirkel is rond, iedere positie in de cirkel is gelijkwaardig en verbonden met het geheel en in het midden is er ruimte. Als begeleider zorg ik vooraf voor het reinigen van de ruimte met salie en palo santo en voorzie ik een centerpiece met bloemen, kaarsjes en edelstenen.


Wanneer het juist voelt, kan je delen wat er op je lever ligt en het aanbieden aan de vrouwen in de cirkel. Hiervoor gebruiken we een praatstok; het is een van de rituele handelingen waarbij de deelnemer zolang ze aan het woord is de stok vasthoudt als teken dat ze niet onderbroken wil worden.


Als een vrouwencirkel goed en veilig wordt georganiseerd, is het een moment om te vertragen. 


Het biedt iets unieks, al was het maar een veilige plek waar we naar elkaar luisteren. Zo zijn we twee uur lang niet met ons werk, ons huishouden, een partner of kinderen bezig, maar enkel met onszelf en de zaken waar we een luisterend oor voor wensen. We herkennen elkaars zorgen en luisteren onbevooroordeeld. Je kan ook support vragen aan de groep op mentaal, fysiek en creatief vlak. We bouwen er aan een netwerk & sisterhood. 🌸…
Met liefs en tot snel!

Inge 🌸

35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page