top of page
Foto van schrijverInge Prins

De Polyvagaal Theorie & Lichaamswerk (deel 2)


In de vorige nieuwsbrief las je dat de Polyvagaal Theorie van Stephen Porges aantoont hoe ons zenuwstelsel voortdurend aangeeft of we ons veilig voelen. Wanneer dat het geval is, kunnen we echte verbinding maken met anderen, maar bij onveiligheid reageert ons lichaam door in freeze, fight of flight te gaan. Dit zijn de copingmechanismen van ons lichaam. 


Heel wat mensen bevinden zich onbewust in een constante staat van fight of flight en komen dit vaak pas te weten via lichamelijke klachten (vb. angsten, hyperventilatie, slecht slapen, etc.). Anderen zitten te lang en te veel in freeze en dit kan leiden tot lusteloosheid, burn-out & depressie. Vaak willen mensen ontwaken uit deze staat en de opgebouwde patronen en beschermingsmechanismen doorbreken, maar weten ze niet hoe. Dit is waar de poyvagaaltheorie en het druppelsgewijs ontwaken via lichaamswerk elkaar ontmoeten.

Veerle Beckers

  • Stilstand (immobilisatie): in onveilige toestand ga je in freeze; in veilige toestand kan dit eruitzien als diepe meditatie. Merk op dat dit er uiterlijk hetzelfde kan uitzien, maar onderliggend sterk verschilt.

 

  • Beweging (mobilisatie): in onveilige toestand ga je in fight/flight; in veilige toestand kies je voor een vorm van beweging (door sport-of kunstbeoefening of door in gesprek te gaan) - je maakt een bewuste keuze om je emoties te mobiliseren en zorgt ervoor dat de energie vrij kan stromen in je lichaam. Iemand kan lichamelijk in beweging blijven door vb. te boksen, maar deze beweging kan zowel een reactie op onveiligheid zijn, als een bewuste keuze om emoties in beweging te brengen en zo te voorkomen dat ze vast komen te zitten in het lichaam.

     

  • Sociaal (verbinding): in onveilige modus doe je alsof je prima functioneert en toon je sociaal wenselijk gedrag. Je zet een masker op, laat in interactie met anderen vb. blijken dat het goed gaat terwijl dat niet het geval is, of je doet wat er verwacht wordt, ook als je dat niet echt wil. Je houdt daarbij m.a.w. nog steeds vast aan copingmechanismen, waardoor ook therapie geen heling kan bieden. In veilige modus maak je échte connectie. Alles kan en mag er zijn, er is verbinding, er is echte aanwezigheid. Dit is waar transformatie en heling mogelijk is.

     

Op het moment dat je geen veiligheid kan creëren voor jezelf, heb je de connectie met een ander nodig = co-regulatie. Dit werkt enkel wanneer de andere persoon helemaal aanwezig en veilig is, want als deze persoon door iets getriggerd wordt, kan dit leiden tot een fight, flight of freeze reactie en wordt het voor jou opnieuw onveilig. Dus wil je als mens, coach, therapeut, vriend, lichaamswerker, collega, ouder, partner etc. een veilige ruimte bieden aan anderen, dan is het van belang om eerst jezelf te leren reguleren.



Die veiligheid is wat ik bij Drops of Awakening bied via trauma-coaching & lichaamswerk. Daarnaast is het ook wat ik anderen aanleer in de opleiding tot begeleider in ademwerk & dearmouring. En in de Inner Child Vrouwencirkel creëren we in veiligheid connectie met onszelf en elkaar. Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen dan bekijken we samen wat dit voor jou kan betekenen.



Met liefs en tot snel!

Inge 🌸

17 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page