top of page

Schaamte


Ik schaam me...


Al mijn hele leven lang wil ik niets liever dan een stabiele en gezonde liefdesrelatie met een partner. En net daarom schaam ik me over het feit

... dat ik telkens opnieuw in chaotische en ongezonde liefdesrelaties beland ben

... dat ik er niet in geslaagd ben om iets stabiels op te bouwen met iemand

... dat ik gefaald ben.


Die schaamte bevestigt de onderliggende overtuiging 'dat ik niet goed genoeg ben'.

Een overtuiging die bij mij als klein meisje ontstond toen mijn vader mij fysiek en emotioneel kleineerde. Een overtuiging die ik lange tijd met me meedroeg doorheen mijn turbulente liefdesrelaties.


🌸

Wat is schaamte?

Schaamte is van nature geloven dat er iets mis is met ons.

Brené Brown spreekt in haar boeken en Ted-Talks over schaamte als "het intens pijnlijke gevoel of de ervaring van het geloof dat we gebrekkig zijn en daarom de liefde die erbij hoort onwaardig zijn." Schaamte gaat niet over ons gedrag, maar over wie we denken dat we zijn. Het is het gevoel dat als mensen ons écht zouden kennen, ze zouden denken dat we 'slecht' of 'een puinhoop' zijn.


Wat doet schaamte?

Schaamte leidt tot geheimhouding en het verbergen van ons ware zelf. Soms weten we zelfs niet meer wie we werkelijk zijn, omdat we onszelf beschermen tegen kwetsbaarheid. Schaamte houdt ons klein en belemmert ons vermogen om onszelf te zijn en ons volledige potentieel te bereiken. Het kan ons laten twijfelen aan de liefde en acceptatie van anderen en ons doen afvragen wat mensen zouden denken als ze onze diepste geheimen zouden kennen.


Schaamte transformeren

Zelf geloofde ik lange tijd dat ik het niet waard was om van gehouden te worden, met chaotische en ongezonde liefdesrelaties als gevolg. Pas toen ik moedig mijn schaamte onder ogen durfde te zien, via ademhaling en lichaamswerk het verdriet kon uiten en daar zonder oordeel kon naar kijken, begon ik te transformeren. Ik maakte contact met mijn innerlijke kind, omarmde haar pijn en gaf haar de liefdevolle aandacht die ze nooit gekregen had.

Met liefs en tot snel!

Inge 🌸

116 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page