top of page

Reflecteren – Verteren – Integreren

Als je een bepaalde verwachting hebt en daaraan wordt niet voldaan, wat doe je dan? Ga je forceren en doorduwen tot je toch je zin krijgt? Loop je weg van de situatie en zoek je afleiding in andere zaken? Of sta je stil… En veer je mee met wat zich aandient vanuit die nieuwe ruimte?

Een wens of verwachting waar niet aan voldaan wordt, kan een trauma (met een kleine t) veroorzaken. Thomas Hübl* benadrukt daarom het belang van stoppen en stilstaan. Als je blijft lopen en jezelf druk oplegt, geef je je lichaam geen tijd om te verteren en te integreren. Zo geef je jezelf niet de kans om te healen en draag je de pijn mee naar nieuwe situaties en ontmoetingen.Bladerdek herfst


De eerste stap is stilstaan en observeren zonder oordeel. Op het moment dat je iets of iemand veroordeelt (vb. arrogant gedrag), zeg je ‘nee’ tegen dat aspect van het leven en ontken je dit in jezelf. Deze schaduwkant zal echter opnieuw opduiken. Het is een patroon van dynamieken, problemen en triggers dat zich blijft herhalen tot healing heeft plaatsgevonden. Door stil te staan, kan je deze stukken bij jezelf aankijken en reflecteren over je innerlijke landschap. Wat er ook opkomt, alles mag er zijn, ook oordelen en veroordelen :). Neem vervolgens de tijd om dingen te verteren. In een wereld vol actie en instant gratification vergeten we vaak dat bepaalde processen tijd en ruimte nodig hebben. De natuur neemt haar tijd om te ontspruiten, te groeien, te bloeien, los te laten en te rusten. Ons lichaam heeft tijd nodig om het voedsel dat we innemen te verkleinen, te laten zakken, af te breken, er de nuttige voedingsstoffen uit te halen en af te scheiden wat ons niet dient. Een trauma is een impactvolle ervaring die je op het moment zelf niet kan verteren omwille van de grootte of de diepte van die impact. Door de gebeurtenis op te splitsen en tijd te nemen voor reflectie en vertering, ga je als vanzelf de ervaring integreren. Wanneer je dit op regelmatige basis doet, creëer je een nieuwe soepele dynamiek in je zenuwstelsel die je in staat stelt om jezelf beter te kennen en te vertrouwen op je innerlijke gids.

* Bron: Thomas Hübl, Summit ‘Collective Trauma Healing’


Ik ontvang je bij Drops of Awakening met open armen en zachte handen.
Met liefs en tot snel! Inge 🌸


Foto inge prins

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page