top of page

Woede energie = seksuele energie = levensenergie

Bijgewerkt op: 9 jul. 2023

Wanneer was de laatste keer dat je woedend was?

Voelde je toen de energie door je lichaam te stromen?

Een uitbarsting van woede is net een stroomstoot en vervolgens bruisen we van energie. Alsof er een rivier hevig kolkt in ons lichaam. Woede toont ons dat er iets is in onze omgeving waar we niet tevreden mee zijn, wat we anders willen. Woede toont ons onze eigen behoeftes. Vaak krijgen we in onze opvoeding te horen dat woede niet ‘past’ en niet ‘hoort’. Vanuit cultuur, onderwijs en maatschappij wordt woedend zijn gezien als iets wat storend is en op die manier leren we dat we die energie moeten onderdrukken. Maar de energie van woede is levensenergie en is exact wat we nodig hebben om te groeien, te transformeren, doelen te bereiken en resultaten te behalen. Het zet ons in actie voor datgene wat we echt willen!

Het onderdrukken van woede is het onderdrukken van levensenergie en dat kan er bijgevolg voor zorgen dat we ons leeg, numb, down of depressief voelen. De energie van woede op zich is helemaal niet slecht, wel is het van belang waar je die energie op richt en waarvoor je het gebruikt.

Woede energie is nodig om je vuur brandend te houden en om zelf niet op te branden.

Voor sommige mensen is het moeilijk om boos te worden en woede toe te laten, bijvoorbeeld als gevolg van een (jeugd)trauma waar ze in een onveilige situatie in ‘freeze’ modus gingen en hen nooit werd geleerd om te vechten. Op die manier neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen behoeftes en ga je bijgevolg mogelijks:

  • Manipuleren

  • Arrogant gedrag vertonen

  • Cynisch worden

  • Passief-agressief gedrag vertonen: deconnecteren door iemand de ‘silent treatment’ geven - diegene op wie we boos zijn straffen door te zwijgen, te negeren, ons terug te trekken, onderdanig te gedragen, enz.

  • Verslavingen* creëren: de woede keert zich naar binnen, we vinden onszelf niets waard en ontwikkelingen schadelijke gewoontes;

Volgende maand deel ik meer over hoe je woede veilig kan vrijmaken en welke methodieken ik daarvoor aanbied bij Drops of Awakening. Neem alvast een kijkje op drops-of-awakening.be.

* Lees je graag meer over verslavingsgedrag? Boekentip: ‘Hongerige Geesten’ van Gabor Maté (uitgeverij Ankh Hermes).


Met liefs en tot snel!

Inge 🌸


19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page